Glasbena terapija

Glasbena terapija je klinična praksa, pri kateri uporabljamo glasbo za doseganje individualnih ciljev, kot so zmanjšanje stresa, izbolšanje razpoloženja in samoizražanja. Pozitivni učinki glasbene terapije se kažejo na psihološkem, čustvenem, fizičnem, duševnem, kognitivnem in socialnem področju.

 

Primerna je za vse posameznike, ki se soočajo s stiskami in imajo raznorazne potrebe (fizične, duševne, psihološke, čustvene). Starostnih omejitev ni, pa tudi glasbeno predznanje ni potrebno. Intervencije so ciljno naravnane in vključujejo igranje na glasbila, petje, ples, poslušanje glasbe, lahko tudi skladanje in izvajanje pesmi, ter pogovor.

 

Program izvaja Blažka Garmut, pianistka in pevka z zaključeno srednjo glasbeno izobrazbo, diplomirana medicinska sestra in umetnostna terapevtka (v izobraževanju), aboslventka magistrskega študija »Pomoč z umetnostjo« na Pedagoški fakulteti v Ljubljani. Njen pristop temelji na glasovnem izražanju in vokalni terapiji, ki ga dopolnjuje z igranjem na inštrumente, improvizacijo ter prvinami plesno-gibalne in dramske terapije. Individualne ure so prilagojene željam in potrebam posameznika, ki skupaj s terapevtko oblikuje cilje, ki jih s terapijo želi doseči.